Zowel Landelijk als in de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe stijgt het aantal meldingen van verwarde personen. Kom jij in je werk of dagelijks leven wel eens mensen tegen die verward of onbegrepen gedrag vertonen? En vind je het soms lastig om daarmee om te gaan? Meld je dan aan voor de training Grip op verwardheid.

Grip op Verwardheid bestaat uit Mental Health First Aid en Niet Zichtbare Beperkingen en onbegrepen gedrag.  Deze training is één van de onderdelen van de aanpak Personen met Verward Gedrag van regio IJsselland. Die aanpak komt voort uit de opdracht aan alle Nederlandse gemeenten  om de zorg en ondersteuning aan personen met verward gedrag te verbeteren.

Oorzaken voor verward gedrag

In de training wordt aandacht besteed aan veel voorkomende oorzaken van verward en onbegrepen gedrag. Naast psychische problemen, kunnen ook niet aangeboren hersenletsel, autisme spectrum stoornissen, een licht verstandelijke beperking of dementie oorzaken zijn voor verward gedrag.

Waarom Grip op Verwardheid?

Door het volgen van Grip op Verwardheid vergroot je je kennis en ontwikkel je vaardigheden om deze situaties optimaal tegemoet te treden. Daarmee help je mensen met een psychisch probleem of verward gedrag. Je voorkomt ook onduidelijkheid, chaos en crisis voor anderen in hun omgeving. Je kent je persoonlijke communicatieve vaardigheden en weet hoe deze te benutten. In de training leer je vooral in een vroeg stadium signalen te herkennen en situaties rondom verward gedrag zoals we deze vaak in de media tegenkomen te voorkomen.

De training Grip op Verwardheid is opgebouwd uit twee onderdelen, welke apart te volgen zijn. In beide onderdelen wisselen praktijk en theorie elkaar af.

  • De training Mental Health First Aid (MHFA):

In dit deel leer je psychische aandoeningen herkennen, je leert hoe je hiermee om moet gaan en wat je moet doen in een crisissituatie. 

de training bestaat uit 4 dagdelen en is een van de weinige trainingen op dit gebied die wetenschappelijk is onderbouwd.

Je ontvangt na de afronding van de training een erkend certificaat van Mental Health First Aid Nederland en na 3 jaar wordt je uitgenodigd voor een opfriscursus. De training wordt ondersteund middels een E-learning module.

 

  • Niet zichtbare beperkingen en onbegrepen gedrag:

Hierbij wordt nader ingegaan op niet zichtbare beperkingen, zoals een licht verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel en autisme. Je leert de beperkingen herkennen en hoe je hier mee om kunt gaan, zodat situaties niet meer hoeven te escaleren.

De training duurt 3 dagdelen en is een beproefde training van MEE IJsseloevers. Deelname aan de training levert accreditatiepunten op bij de registers SKJ en Registerplein.
Op aanvraag zijn er mogelijkheden voor accreditatiepunten van een ander register zoals LH POH GGZ, NVvPO en kwaliteitsregister kraamverzorgenden. kwaliteitsregister V&V, Register zorgprofessionals, mits er voldoende deelnemers zijn van dat betreffende register en dit tijdig is aangegeven.

In dit deel van de training maak je tevens kennis met een ervaringsdeskundige.

 

Voor beide trainingen geldt:

  • De training(en) wordt gegeven door gecertificeerde trainers van Impluz (MHFA) / MEE IJsseloevers (niet zichtbare beperkingen en onbegrepen gedrag).
  • Voor beide onderdelen van de training geldt dat er maximaal 15 personen deel kunnen nemen aan een training.
  • De eigen bijdrage voor deelname aan de gehele training is voor vrijwilligers kosteloos en voor beroepskrachten 50 euro per persoon. Deelname aan een van de onderdelen is voor beroepskrachten 25 euro per persoon.

Wil je beide onderdelen volgen? schrijf je gewoon in voor de onderdelen wanneer het jou uitkomt. Daarbij maakt de volgorde niet uit; je kunt eerst Niet-zichtbare beperkingen en onbegrepen gedrag en dan MHFA doen, of andersom.

 

Met vragen over de training MHFA kun je ook contact met ons opnemen via info@impluz.nl

Met vragen over de training Niet zichtbare beperkingen en onbegrepen gedrag kun je contact met ons opnemen via gripopverwardheid@meeijsseloevers.nl